Преслав Щерев

Preslav Shterev е само на 16г. , а амбициите му се разпростират все по-надалеч. Трудолюбив и всеотдаен. Дали ситуацията с COVID-19 го е демотивирала и успява ли да води нормален тренировъчен процес? Нека разберем от самия него ⬇️

1. Представи се. – Преслав на 16 години от Варна

2. С какъв спорт се занимаваш? – Занимавам се с ориентиране от 7год., а от скоро и с лека атлетика.

3. Вземаш ли участие в състезания по други спортове? Ако да – какви? – Вземам участие предимно на състезания по ориентиране,а понякога и на кросове по лека атлетика.

4.Предвид тинейджърската ти възраст, мислил/а ли си дали след време спорта ще бъде все още неотлъчна част от твоето ежедневие? Ако да – защо? Какви предимства ти дава? – Със сигурност ще се занимавам с ориентиране винаги,но просто няма да тренирам сериозно, а ще ходя за развлечение и среща с близките ми приятели.

5. Разкажи ни някой забавен твой момент, свързан със бягането? – Всяко бягане си има различни свои забавни моменти, особено като е споделено с правилните хора.

6. Ти си един от редовните участници на „Мисионис Трейл“. Какво ти харесва в състезанието? – Не мисля,че има нещо, което не ми харесва.

7. А какво не ти харесва? Препоръки. – Единственото нещо може би е, че винаги е студено времето, защото е в края на годината,но предвид запълнения със съзтезания календар, може би така е по-добре.

8. Календарът в България по състезанията по бягане е изключително богат. От началото на годината, всеки уикенд е запълнен с разноборазни стартове в почти всяка една точка на България. Какво според теб е нужно на едно такова състезание, да е достатъчно атрактивно, посещаемо, желано и успешно? – Нужна е добра организация и удобна за всички дата, несъвпадаща с друго голямо състезание.

9. Предвид положението, което се намираме относно пандемията с COVID-19 е много трудно да се запази мотивацията на един спортист. Много атлети по Света са възпрепятствани да тренират в нормални условия. Как това се отразява на теб? Продължаваш ли да си следваш до колкото е възможно тренировъчния си план или си взел малко „отпуска“? – Не се е променил тренировъчният ми режим.В момента дори мотивацията ми да тренирам е още по-голяма.Имам достатъчно време да правя някои дни и двуразови тренировки така, че съм силно мотивиран да покажа какво мога през новия сезон. Със сигурност има голям напредък.

10. Една от целите на нашият отбор „Вариант 5“ е да стимулираме подрастващото поколение да се занимава активно със спорт, да са сред природата и да бъдат по отговорни и дисциплинирани. Какво би посъветвал децата и твоите връстници?- Тренирайте, докато имате време и можете. Намерете спорта, който ви харесва и се забавлявайте.

11. Да те очакваме ли на Мисионис Трейл 2020? – Разбира се, все пак трябва да защитя титлата на 11.2км 😁