Ясна Петрова

Слънчевата и лъчезарна Ясна Петрова е една от големите таланти на българското ориентиране.❗️Само на 17г. а вече горда притежателка на два медала от Европейско първенство за юноши и девойки, Балкански титли и множество отличия от Държавни първенства. Добрата физическа подготовка и позволява да е една от водещите състезателки в нейната възрастова категория в състезанията по лека атлетика. 🤩 Впечатляващо, нали? Вижте какво сподели Ясна с нас….

1. Представи се.- За стандарта – Ясна Петрова, 17 год., обичам да бягам, да, и без да ме гонят.

2. С какъв спорт се занимаваш? – Спортно ориентиране, но в някои случаи повече спада към туристическото

3. Вземаш ли участие в състезания по други спортове? Ако да – какви? Пускам се и на лека атлетика и планинско бягане, като се опитвам да не се вземам на сериозно, главно за адреналина и тръпката да излезеш от комфортната си зона.

4.Предвид тинейджърската ти възраст, мислил/а ли си дали след време спорта ще бъде все още неотлъчна част от твоето ежедневие? Ако да – защо? Какви предимства ти дава?- Той вече ми е в кръвта и отърване – няма, няма.. 😃 Със сигурност излишната ми енергия трябва да отива някъде, а ориентирането е перфектен начин – освен че ми дава страхотна физическа форма, върви с екстри като емоции и дори житейски уроци.

5. Разкажи ни някой забавен твой момент, свързан със бягането?- Веднъж (бях на 10) по време на състезание се загубих. Питах хората къде трябва да отида и те ме упътваха, но аз реших, че грешат и следователно още повече се отдалечих. В края на крайщата, стоях 4 часа в гората незнаейки къде съм. Типично проявление на моя инат. Накрая се качих на един хълм, видях накъде е „близкото“ село и се спуснах там. Почуках на една врата и попаднах на мили възрастни хора, които ме нагостиха подобаващо. В очите им си нямам представа как съм изглеждала – окъсано момиченце, кално и с клони в косата. Оттам звъннах на мама и тате, те дойдоха с колата и ме закараха на финалната арена, с което издирването ми е приключило. Там вместо да си отдъхна от преживяното, треньорката ми искаше да минем маршрута отново и то 2 пъти.. Ах, тази Марго.

6. Ти си един от редовните участници на „Мисионис Трейл“. Какво ти харесва в състезанието? – Самото трасе е предизвикателно със сборното си изкачване, което се натрупва наведнъж. Харесва ми, че се преминава и през исторически значима местност. Организацията е на ниво, има и гпс проследяване. Участниците са много и повечето са от нашата общност – ориентировачите, за които е краят на сезона и се усеща „купонджийски“ дух, но това не пречи на желанието за победа, тъкмо напротив.

7. А какво не ти харесва? Препоръки.- Че е веднъж в годината.

8. Календарът в България по състезанията по бягане е изключително богат. От началото на годината, всеки уикенд е запълнен с разноборазни стартове в почти всяка една точка на България. Какво според теб е нужно на едно такова състезание, да е достатъчно атрактивно, посещаемо, желано и успешно? – Според мен, състезанието успешно събира много спортисти от различни градове и възрасти. За да е по-атрактивно обаче, би било страхотно да се привлекат и топ състезатели. Това би станало с установяване на парични награди и дори вписването му в календара по лека атлетика. По този начин ще се увеличи и броя на състезателите-любители – кой не би искал да мине трасето по стъпките на свой идол или да премери сили с най-добрите?

9. Предвид положението, което се намираме относно пандемията с COVID-19 е много трудно да се запази мотивацията на един спортист. Много атлети по Света са възпрепятствани да тренират в нормални условия. Как това се отразява на теб? Продължаваш ли да си следваш до колкото е възможно тренировъчния си план или си взел малко „отпуска“? – Аз обожавам спорта дори и без възможност за изява. Да обичаш нещо, заради същността му, е първичната и най-силна любов. Още в началото на ваканцията се преместих в къщата на село, до гората, и наблягам на подготовката си дори още повече, отколкото преди това. Освен физически, напредвам и на теория, като разглеждам карти и излъчвания на изминали състезания.

10. Една от целите на нашият отбор „Вариант 5“ е да стимулираме подрастващото поколение да се занимава активно със спорт, да са сред природата и да бъдат по отговорни и дисциплинирани. Какво би посъветвал децата и твоите връстници.- Физическата активност е заложена в гена ни, затова няма как да ви мързи. Да, истина е. Просто трябва да събудите любопитството си, което пак е в кръвта ви, и да пробвате нещо ново. Със сигурност ще откриете вид спорт, който да ви харесва… и да не е от сорта гребане с лъжица в дълбока паница,тежка категория или 100 метра вита баница с препятствия.

11. Да те очакваме ли на Мисионис Трейл 2020? – Разбира се! Дори ще използвам момента публично да предизвикам Маргарита Радева на едно дерби.