Маргарита Радева

Представяме ви следващото интервю – с Маргарита Радева – тя е една от водещите състезатели на клуб по ориентиране “Узана” Габрово. В последните няколко години, Маргарита се представя блестящо и в стартовете по лека атлетика. Национална състезателка в два спорта! Нека прочетем, какво е споделила с нас 

1. Представи се.
– Казвам се Маргарита Радева, на 18 години съм и живея в град Габрово

2. С какъв спорт се занимаваш?
– Тренирам основно лека атлетика(на средни дистанции) и ориентиране, като подготовката ми е основно лекоатлетическа. Когато имам време ходя на тренировки с карта или ски бягане, а понякога и карам колело.

3. Вземаш ли участие в състезания по други спортове? Ако да – какви?
– Участвам в състезания по лека атлетика, ориентиране, крос кънтри, планинско бягане и ски бягане.

4. Предвид тинейджърската ти възраст, мислил/а ли си дали след време спорта ще бъде все още неотлъчна част от твоето ежедневие? Ако да – защо? Какви предимства ти дава?
– Да, за мен спортът не е просто нещо, с което да си запълвам свободното време-а именно обратното гледам да освобождавам колкото се може повече време за спорт, защото ми харесва да съм заедно с хора, които споделят моите интереси, а и обичам да се състезавам. Така че за момента не обмислям скоро да спирам.

5.Разкажи ни някой забавен твой момент, свързан със бягането?
– Не мога да се сетя за конкретна случка, но на всяка една тренировка, на всяко едно състезание и на всеки един лагер през годините съм създала много спомени, за които винаги ще се сещам с усмивка и които запалиха любовта ми към спорта още повече.

6. Ти си един от редовните участници на „Мисионис Трейл“. Какво ти харесва в състезанието?
– Много ми харесва трасето, защото освен, че е предизвикателно, то предлага много хубави гледки, с които да си запълваш времето докато бягаш.

7. А какво не ти харесва? Препоръки.
– Не мисля, че има нещо, което да не ми е харесало.

8. Календарът в България по състезанията по бягане е изключително богат. От началото на годината, всеки уикенд е запълнен с разноборазни стартове в почти всяка една точка на България. Какво според теб е нужно на едно такова състезание, да е достатъчно атрактивно, посещаемо, желано и успешно?
– Според мен, до момента организаторите на състезанието винаги са се справяли успешно с ораганизацията. За мен лично е много важна датата, на която се провежда дадено състезание, защото ако имам държавно в близките 2-3 седмици много ще се замисля дали да участвам, а ако участвам няма да мога да се представя на ниво, но датата на Мисионис Трейл винаги е съобразена с календара и предоставя възможността да се включат много състезатели.

9. Предвид положението, което се намираме относно пандемията с COVID-19 е много трудно да се запази мотивацията на един спортист. Много атлети по Света са възпрепятствани да тренират в нормални условия. Как това се отразява на теб? Продължаваш ли да си следваш до колкото е възможно тренировъчния си план или си взел малко „отпуска“?
– Аз се възползвам максимално от ситуацията, тренировките ми вървят по-успешно от всякога и имам повече време за възстановяване понеже не ми се налага да ходя до училище. Известна трудност представлява това, че трябва да тренирам сама, но когато имаш поставени цели трябва да ги гониш. Карантината и вирусът ще минат, а тогава ще започнат и състезанията, така че аз продължавам да тренирам.

10. Една от целите на нашият отбор „Вариант 5“ е да стимулираме подрастващото поколение да се занимава активно със спорт, да са сред природата и да бъдат по отговорни и дисциплинирани. Какво би посъветвал децата и твоите връстници.
– Да се забавляват на тренировки и състезания, защото са малки и имат достатъчно време да погледнат на спорта от сериозната страна, а за да стане това първо трябва да се запалят, защото ако не ти е приятно да ходиш на тренировка и прекалено много се напрягаш за резултатите се губи целият смисъл от това да спортуваш. Аз например, първите 2 години, в които тренирах ориентиране бях много зле в класиранията, винаги сред последните, но продължих да тренирам, защото ми харесваше да съм сред природата с най-добрите ми приятели.

11. Да те очакваме ли на Мисионис Трейл 2020?
– Да, най-вероятно на 11,2 км!